فجازیکنگره جهانی موبایلکنگره جهانی موبایل 2023هوش مصنوعی

فناوری عصبی در کنگره جهانی موبایل 2023

دنیای دیجیتالی با فناوری عصبی، هوش مصنوعی و دستگاه‌های پوشیدنی

در این مقاله به دنبال معرفی فناوری عصبی به عنوان یکی از فناوری‌های مطرح در کنگره جهانی موبایل 2023 هستیم. علاوه بر این تجربیات موفق فعالان این حوزه و حقوق و مقررات فناوری عصبی را نیز قدری معرفی خواهیم کرد. در ادامه تجربه موفق دنیای دیجیتالی با چاپگر سه‌­بعدی و تجربه بکارگیری آن مطرح می‌­شود. در نهایت لزوم استفاده از این فناوری برای کمک به دیگران مطرح خواهد شد. همچنین چالش‌هایی در خصوص مدیریت هوش مصنوعی مطرح می‌کنیم که لازم است مورد توجه فعالان این حوزه باشد.

فناوری عصبی چیست؟

فناوری عصبی یا Neurotechnology شامل هر روش یا وسیله‌ای است که در آن وسایل الکترونیکی مستقیماً با دستگاه عصبی ارتباط برقرار می‌کنند. از جمله آنهایی که برای بهبود و ترمیم عملکرد مغز از طریق تنظیم فعالیت عصبی طراحی شده‌اند. در کنگره جهانی موبایل 2023 یک پنل با محوریت فناوری عصبی و دستگاه‌های پوشیدنی داشتیم. مجموعه­‌ها و فعالان این حوزه در این پنل به عنوان سخنران حضور داشتند و فعالیت‌ها و چالش‌هایشان را معرفی کردند. در ادامه این مقاله به معرفی موارد مطرح شده توسط مدعوین پنل‌های تخصصی این کنفرانس پرداخت خواهد شد.

فناوری عصبی و هوش مصنوعی

دو نوع فناوری عصبی وجود دارد. یک نوع آن قابل کاشت است که نیاز به جراحی مغز و اعصاب دارد و جزو فناوری پزشکی است و باید مقررات پزشکی رعایت شود. نوع دیگر این فناوری، پوشیدنی است و به عنوان لوازم الکترونیکی مصرفی در نظر گرفته می­‌شود و لازم است تاییدیه‌هایی مانند FDA را دریافت کند. در کنفرانس MWC2023 بارسلون پنلی تحت عنوان “فناوری عصبی: مرز بعدی” برگزار شد. که در ادامه گزیده ای از موارد مطرح شده توسط برخی از مدعوین این پنل که شامل تجربیات موفق می­‌باشد معرفی خواهد شد.

 

فناوری عصبی در بنیاد نئورایتس

بنیاد NeuroRights در راستای افزایش آگاهی در مورد حقوق بشر و پیامدهای اخلاقی فناوری عصبی فعالیت می‌کند. ادغام Neurotech با هوش مصنوعی و شبکه‌های عصبی عمیق در یکی دو سال اخیر شکل گرفته است. این بنیاد از سه سال گذشته شروع به استفاده از شبکه‌های عصبی عمیق کرده است. این مجموعه در پنل مرتبط با فناوری عصبی و هوش مصنوعی اعلام کرد پروژه‌ای با رقم شش میلیارد دلار تنها برای ایجاد فناوری عصبی در سال 2013 در ایالات متحده راه اندازی شده است. مشابه این پروژه در کشورهای چین، ژاپن، کره، استرالیا، کانادا و رژیم صهیونیستی نیز در حال انجام است.

در این پنل اعلام شد که مغز نه تنها اندام پیچیده­‌ای دارد بلکه 86 میلیارد نورون متعلق به حدود هزار نوع سلول مختلف و هر سلول نوع برنامه و داروی خاص خود را دارد. این نورون‌­ها به صورت الکترونیکی با هم ارتباط برقرار می‌­کنند و امکان تجزیه و تحلیل داده‌­ها و رمز­گشایی تا پاک ­کردن خاطرات وجود دارد. در حال حاضر در دانشگاه MIT این تحقیقات در حال انجام است. یکی از کاربردهای فناوری عصبی، در رویارویی با مسئله آلزایمر است. به عنوان نمونه، شخصی که بیماری آلزایمر دارد را می‌توان فهمید او به چه چیزی فکر می‌کند و حتی می‌توان گفتار و شنوایی را رمز گشایی کرد. این امر می­تواند راه جدیدی برای درمان بیماران ارائه دهد.

شرکت نئوروالکتریکس

شرکتNeuroelectrics

Neuroelectrics یک شرکت خلاق و با فناوری پیشرفته است که بهترین فناوری تحریک الکتریکی مغز برای تعدیل عصبی را با اندازه‌­گیری و اصلاح عملکرد مغز ارائه می‌­دهد. هدف این شرکت بازیابی سلامت مغز، حداقل کردن ناتوانی­‌ها و ایجاد زندگی بهتر برای بیماران است. دستگاه پوشیدنی می‌تواند ضبط کند و برای کنترل صرع و افسردگی کاربرد دارد. از این دستگاه به عنوان انقلابی در درمان مغز یاد می­‌شود. چند چالش مطرح در این فناوری به شرح زیر می­باشد:

  • آیا می‌توان از این فناوری برای تقویت مغز استفاده کرد؟
  • تعامل Neuroscience Wireless با هوش مصنوعی چگونه است؟
  • چگونه این پیش‌بینی‌ها شخصی‌سازی می­‌شوند و در ابر آپلود می­‌شوند؟

فناوری عصبی و مقررات نوروتکنولوژی

30 آزمایشگاه تحقیقاتی در خصوص علوم اعصاب در سطوح مولکولی، سلولی، مدار و سیستم در مدرسه‌ هاروارد وجود دارد. نوروتکنولوژی یک حوزه چندرشته‌ای است که از ترکیب علوم مختلف استفاده می‌کند. از علوم اعصاب و فناوری گرفته تا روش‌­هایی برای افزایش عملکرد سیستم عصبی انسان و تحلیل فعالیت‌­های مغزی برای تشخیص و درمان اختلالات عصبی و روانی.

با توجه به پیشرفت فناوری و پیشرفت­‌های اخیر در زمینه‌­هایی مانند یادگیری عمیق و شبکه‌­های عصبی مصنوعی، این حوزه از سال­‌های گذشته به شدت در حال گسترش است. این حوزه به عنوان یکی از پیشرفت‌­های مهم در علم و فناوری شناخته می‌­شود. این فناوری پاسخی برای حل چالش ناتوانی افراد است.

توجه به مردم و حقوق بشر با پیشرفت فناوری یکی از ضروریات است. در موضوع مقررات‌گذاری بایستی به این نکته توجه شود که فناوری عصبی داری پنج حق به شرح زیر می‌باشد.

  1. محافظت در برابر تعصب (Protection from Bias)
  2. دسترسی منصفانه به تقویت ذهنی و تنظیم آن (Fair Access to Mental Augmentation) (این دستورالعمل‌ها باید بر اساس اصل عدالت و تضمین برابری دسترسی باشد)
  3. اراده آزاد (Free Will)
  4. هویت شخصی (Personal Identity)
  5. حریم خصوصی ذهنی (Mental Privacy)

دنيای ديجيتالی با چاپگرهای سه بعدی

Ayúdame3D یک نهاد اسپانیایی است که ارزش اجتماعی فناوری را از طریق برنامه‌­های فناوری و آگاهی اجتماعی به منظور کمک به گروه‌­های آسیب‌پذیر در سراسر جهان ترویج می‌­کند. اين نهاد، بازوهای پرینت سه بعدی به نام trésdesis را به صورت رایگان برای افراد دارای معلولیت ایجاد و تحویل می­‌دهد. بدین ترتیب نابرابری با آن­ها کاهش می­‌یابد، کیفیت زندگی آنها بهبود یافته و فرصت‌­های بهتری برای اشتغال و تحصیل فراهم می‌­شود. چالش شناسایی شده ناتوانی‌هاي گروه توان­خواهان می‌­باشد که این مجموعه با پاسخگویی به این چالش توانسته است راهکار خود را در جامعه مخاطبان بکار گیرد.

جمع‌بندی

طبق آمار‌های اعلامی‌ در پنل، 55 درصد جمعیت از تنهایی رنج می­‌برند. 80 درصد کودکان زیر 18 سال و 40 درصد بالای 65 سال هستند و هر 40 ثانیه یک نفر در جهان خودکشی می­‌کند. 3.6 درصد از جمعیت جهان از افسردگی رنج می­‌برند و 3.8 درصد از اضطراب. در واقع بیش از 500 میلیون نفر دچار بحران سلامت روان هستند. بنابراین لازم است از فناوری برای کمک به انسان‌ها استفاده شود. هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و دوقلوهای دیجیتال می‌توانند به بهبود کیفیت زندگی ما کمک کنند.

امتیاز کاربران: 4.08 ( 2 رای)

سردبیر

سردبیر رصدخانه فناوری‌های نوظهور هستم. مشتاق مطالعه و انتشار دانش و تجربیات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا